Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 30 души са загинали при взрива в Кабул, няма пострадали български военни

| обновено на 19.04.16 в 17:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 30 души са загинали, а стотици са ранени при терористичната атака в Кабул. Повечето жертви са цивилни граждани, съобщи лекар от местна болница. Атентатор-самоубиец взриви камион с експлозиви в центъра на афганистанската столица, а втори нападател започна престрелка със силите за сигурност. От българското министерство на отбраната съобщиха, че няма пострадали наши сънародници, които са военнослужещи в Кабул.
Стъклата от прозорците се посипаха върху хората. Няколко души бяха ранени на пазара, където стоях. Цареше паника и напрежение, каза един от оцелелите. 
Според властите атаката е била насочена срещу сграда на агенция по сигурността, която осигурява охрана на членове на правителството. В района на експлозията се намират министерството на отбраната, президентството, американското посолство и централата на оглавяваната от НАТО международна мисия в Афганистан. 
Отговорност за нападението поеха талибаните само седмица, след като обявиха началото на своята "пролетна офанзива". Тогава те предупредиха, че ще осъществят сериозни "атаки срещу вражески позиции в цялата страна".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна