Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венесуела - между молитвите за дъжд и пороите

Една от водещите държави по добив и износ на петрол в света - Венесуела, изпадна в тежка икономическа, политическа и социална криза. Бедност, инфлация и проблеми с електроснабдяването оформят актуалния пейзаж в страната. Според властите една от причините за кризата е сушата, причинена от феномена „Ел Ниньо”. След дългите молитви за дъжд тази седмица Каракас е под вода - под напора на поройните дъждове.

Много е тежка ситуацията. Всеки ден можете да видите огромни опашки пред полупразните супермаркети. Вместо да работят, хората обикалят по магазините в търсене на храна и лекарства, свидетелства Карлос Нието Палма от неправителствената организация „Прозорец към свободата”: 

Сигурността също е голям проблем. Увеличават се случаите на саморазправа от страна на гражданите. Полицията бездейства, никой не вярва в правосъдието и хората взимат нещата в свои ръце, като пребиват и убиват предполагаеми и реални крадци направо на улицата. 

Според Карлос Нието, мизерията и беззаконието връщат венецуелското общество към примитивизма. 

В момент, в който следва да се намерят стимули за производството, за да се търси изход от кризата, в страната бе въведена  4-дневна работна седмица в съчетание със смяна на часовото време.

Повече за картината в латиноамериканската страна- в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна