Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иглика Горанова: Обществените консултации са формални и неефективни

Снимка: БГНЕС

Обществените консултации да излязат от формалното си битуване на параван на властта. Законопроектите да се разпращат от администрацията на заинтересованите страни, тя да им обясни смислено и ясно какво е замислила и да поиска мнение. Не всички заинтересовани страни гледат страниците на съответното министерство. Те трябва да бъдат поканени целенасочено, обществените консултации да бъдат протоколирани, да остават следи от това кой какво е предложил и това да може да бъде проследено в своеобразно "досие" на всеки законопроект. Иначе те ще бъдат или само на хартия или ще са чисто и просто параван за прокарване на лобистки интереси. За алост нищо от тези добри практики, или съвсем малко, се случва в българската законодателна среда. Въвеждане на добри принципи за гражданско участие  предлага граждански пул от специалисти, изследвали административните практики на обществените консултации, чийто анализ ще бъде представен по-късно днес.

За 2015 г. данните сочат, че Министерският съвет е приел 395 постановления и въпреки наличието на достатъчно публична информация е трудно тази документация и съпътстващите я нормативни актове да се съберат. Законите нямат досиета, обществените консултации не са приложени към законопроектите и няма яснота как те са се отразили върху съответния законопроект, това сподели Иглика Горанова от сдружението „Журналисти за прозрачно управление“ в предаването "Хоризонт до обед". Тя е и автор на статията "Държавата като интригант".

За анализа на информационните масиви са допринесли Професионалното сдружение на държавните служители и Асоциацията на юристи за развитие на правото в обществен интерес. Изследването е установило непубликуването на редица постановления по важни обществени теми. Забелязваме, че нарушенията са масови, всяко министерство прави обществените консултации както намери за добре, а някои въобще не ги правят, отбеляза още Иглика Горанова. 

Депутатите, които внасят предложения за изменения в законите, нямат никакво задължение да предоставят тези текстове за обществени консултации, а тези предложения след това предизвикват хаос, обясни още Горанова. 

Тя разказа още, че работи платформа за обществени консултации с база данни и модел, по който да се провеждат по-ефективно обществените консултации и добрият пример може да се пренесе в администрацията.

Още детайли по темата - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна