Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС анализира съдебната практика по т. нар. "дела за престъпления на пътя"

Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд вече анализира съдебната практика от страната по така наречените "дела за престъпления на пътя", стана ясно от изявление на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Върховните магистрати бяха сезирани от главния прокурор и правосъдния министър с искане да уеднаквят съдебната практика в случаите със загинал човек на пешеходна пътека. Лозан Панов посочи:

Дали окото на един пешеходец е достатъчно точен уред за измерване на скоростта, отдалечеността, шума на двигател. Искам да добавя, че водачите на моторни превозни средства за разлика от пешеходците, са полагали изпит. Те имат по-различни познания и са задължени да имат такива при управлението на моторно превозно средство. Един водач на МПС, като участник в ПТП-то има такива задължения. Докато един пешеходец, който не е водач, може да няма автомобил, дори може да не иска автомобил. Той просто пресича и е на различна възраст и има различна опитност. Задължението на пешеходеца при преминаване на пътното платно е да се огледа.

Конкретен повод за разглеждането на съдебната практика стана делото за смъртта на Лора Казанджиева от Варна, която беше пометена от мотоциклетист на пешеходна пътека и последната съдебна инстанция ВКС намали наказанието на подсъдимия. Прие се, че жертвата също носи вина за инцидента, тъй като не се е огледала при пресичането.

Трябва да има прецизна норма, която да ангажира поведението на водача-участник в пътното движение. Става дума и за законодателни промени, които в този случай могат да допринесат за всичко това, заяви още Лозан Панов:

Има различна регулация на кръстовищата, става дума за кръстовища, на които има регулация само със знаци, регулация със светофарна уредба. Не е едночназно, дали пешеходецът ще премине на такова кръстовище, или ще прескочи мантинела и ще пресече пътен участък, където ограничената скорост е по-висока. Всички тези фактори имат значение за всеки конкретен случай. Поводът е решение на Висшия касационен съд. Всеки един съдия, независимо в каква инстанция работи, трябва да съзнава с всеки акт, какъв сигнал дава на обществото и отговорността, която има, в качеството си на магистрат.

Не мисля, че има нужда от законодателни промени, по-скоро от уеднаквяване на практиката. Но ако съдът в проучването на цялата практика на НК и на НПК установи, че има проблем, се ангажирам да ги внеса, с това се ангажира правосъдният министър Екатерина Захариева:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна