Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кулеков: Всеки ден съм българин и християнин

Нашият единствен избор е да постъпваме като добри или като лоши хора, казва писателят

Снимка: Булфото

Нямам нужда от празнуването на Великден, за да се почувствам християнин, както нямам нужда от празнуването на 3-ти март, за да се почувствам българин. Всеки ден съм християнин и българин. Това е моята идентичност, моята опорна точка в хаоса на тоя свят. Това сподели в интервю за "Хоризонт" писателят и сценарист Иван Кулеков:

Днес много хора ще кажат, че са вярващи. Но истинската вяра е нещо, което аз не познавам и никой не познава. И Христос казва: „Ако имате вяра, колкото синапово зърно, кажете на тази черница: „Изкорени се и насади се в морето!“

Въпросът за Бога е един от големите въпроси, които ни съпътстват през целия ни живот. Чувствал съм Бога само през божественото в човека, не през проповедите на духовните лица, които според мен не са толкова духовни, за да ме накарат да чувствам Бога, призна още творецът. Според него, всички носят началото на доброто, въпросът е да имат възможност да го проявят:

Това е нашият единствен избор – да постъпваме като добри хора или като лоши хора. Не можем да бъдем по-умни, отколкото сме или по-знаещи, отколкото сме, или по-смели отколкото сме. Наше решение е да бъдем добри или лоши във всеки един момент.

По повод излизането на новата си книга писателят каза, че всяка книга е запалена свещица, но истинска светлина дават само тези свещици, които са запалени от божествения огън:

Читателят може да прецени дали в книгата има нещо от божествения огън или тя е просто свещ, която гори.

Системата в момента не работи за хората, а за малка прослойка, оформяща се като мафия. Живеем във все по-очертаваща се авторитарна власт, каза още Кулеков и допълни, че всеки от нас трябва да се бори срещу ограничаването на свободата на другия и срещу проявите на авторитаризъм:

Много ми се иска бъдещето да зависи от нас. Да сме вече зряло общество, което може да има бъдеще. Живеем пред стена, от която не виждаме утрешния ден. Но аз съм сигурен, че не само можем да го видим, но и да го създадем.

Цялото интервю с Иван Кулеков чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна