Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За чешката съпротива срещу решенията на Брюксел по мигрантската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейската комисия поиска от държавите-членки постоянни квоти за прием на бежанци и големи финансови санкции за страните, които отказват да се съобразят с квотите - 250 хиляди евро за всеки отказ да бъде приет бежанец. Министрите на външните работи от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) реагираха остро на новата инициатива на Брюксел.

Всяка държава е отговорна за охраната на своите граници  и за прилагането на азиловата процедура. На базата на тези основни правила стои сегашната система за даване на убежище в ЕС и Шенгенското пространство, и затова е необходимо придържането към тези принципи, стана ясно от прессъобщението на чешкия премиер, в което се отхвърля задължителната система за разпределяне на мигрантите.

Чешкото правителство от дълго време подчертава, че задължителните квоти не дават  смисъл и не допринасят за решаването на бежанската криза, изтеклата година ни доказа това, се казва още в изявлението.

Системата за задължителните квоти беше отхвърлена и по време на срещата на Вишеградската четворка в сряда. Външните министри заявиха, че не разбират защо Европейската комисия се връща към идеята, която раздели Европа. Някои, като унгарския първи дипломат Петер Сиярто, бяха по-остри и окачествиха  предложеното като недопустимо, неевропейско и като изнудване.

Чешкият министър на външните работи Лубомир Заорелек заяви,че е  неприятно изненадан. Промените означават фундаментална промяна на правилата на ЕС, и затова ЕК би трябвало да изхожда от това по какво има сходство между достатъчен брой членове на съюза.

Срещу квотите се обяви и словашкият държавен секретар Лукаш Паризек. Предложението на ЕК трябва да се отхвърли и според говорителя на президента Милош Земан Иржи Овчачек.

За нас се решава без нас, каза чешкият вицепремиер Павел Белобрадек в разговор за Die Welt. Той отхвърли критиките, че Чехия подхожда несолидарно при решенията за мигрантската криза, наричайки  ги несправедливи и нечестни. Белобрадек припомни, че страната е против квотите, че те не функционират, но Чехия доброволно е предложила да приеме част от бежанците. Ключът към решението на кризата е извън Европа. Белобрадек предлага подкрепата да бъде насочена към бежанците извън страните от ЕС. Така подкрепата излизала  8 пъти по-евтина, отколкото в Европа, като ще се помогне на осем пъти повече хора.

Сама срещу предложението на ЕК остана чешката еврокомисарка по правосъдието Вера Юрова:

Държавите би трябвало да имат много повече възможности да кажат, колко хора могат да приемат и как ще ги интегрират. 

Само 26% от чехите вярват, че решенията на ЕС са в интерес на страната, става ясно от априлското проучване на Центъра за изследване на общественото мнение (CVVM).  В последно време чехите оценяват негативно основно подхода на Съюза към бежанската криза, сочат данните на Центъра.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени