Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата-музей на Яворов в София ще бъде превърната в културен център

Къщата-музей на Пейо Яворов
Снимка: БГНЕС
Къщата-музей на Пейо Яворов в София ще бъде превърната в културен център. Това ще стане, ако процедурите по прехвърляне на собствеността от частните стопани на дома на поета към държавата минат безпроблемно.

Под егидата на Националния литературен музей и със средства на собствениците вече е ремонтирана изцяло фасадата на сградата на столичната улица "Раковски", в която големият поет прекарва последните си дни. Така, частично ремонтиран, домът на Яворов ще отвори врати за "Нощта на музеите" на 21 май.

Желанието ни е да бъде един културен център на улица "Раковска". Това е културната улица на София, като се започне от операта, за да се стигне до Яворовата къща. Имаме пространство да могат да се правят изложби, не само свързани с Яворов, но и с други писатели, на млади художници, да идват децата, да рисуват тук, камерни концерти могат да се правят. Когато държавата успее да приключи една такава процедура, ние имаме готовност с нов експозиционен план, обясни директорът на Националния литературен музей Пламен Георгиев - Крайски:

Въпреки че засега сроковете за юридическата процедура не са ясни, министърът на културата Вежди Рашидов даде подробности около новите строителни работи, с които къщата ще  бъде възстановена след като бъде решен въпросът със собствеността.

Състоянието на къщата никак не е добро, по една много проста причина, че е много стара къща и всичко това, което може да се види вътре, е съвсем естествено положение на една къща, която е над сто години. Това, което е най-хубавото, е, че намерихме със собственика общ език, което е много добре. Вчера разговарях с премиера, изпратих му снимки от това, което и вие виждате. Той, разбира се, го прие присърце, очарован е от това, което вижда, и е с желание да спасим къщата
, каза министър Рашидов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна