Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроздан Караджов: Необходим е сериозен ремонт на кабинета

РБ би подкрепил правителството, ако в нов формат се върне към реформаторските политики

Снимка: БГНЕС

Няма как да подкрепим кабинета „Борисов“ в непрекъснатите му ремонти. Нямаме друг начин на гласуване, освен да се въздържим, защото това не може да бъде начинът, по който продължава да се "кърпи" кабинетът. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок, дни преди четвъртата персонална промяна в кабинета „Борисов 2“.

Караджов бе категоричен, че решение трябва да се търси в по-генерална посока:

Сериозен ремонт, ако не говорим за тотална оставка на този кабинет и сформиране на нов. Да потърси онези реформаторски политики, които си обещахме при сформирането на този кабинет и които сега само се имитират. Тогава може да се говори за някаква подкрепа.

Сериозен ремонт означава чисто нов кабинет, поясни Караджов: 

Ако се сформира нов кабинет, ГЕРБ ще трябва да предложи своя „първи“ на правителството – той може да е отново Бойко Борисов, но кабинетът трябва да се конструира въз основа на програма, близка до изоставената от ГЕРБ.

Ако кабинетът правеше реформи и затова отпадаха министри, а не заради елементарно партийно сметкаджийство или бъдещо „инженерство“ заради президентските избори, изобщо нямаше да се занимаваме с въпроса кой ще е следващият министър.

Какво ново ще се случи, ако един вицепремиер поеме социалното министерство по аналогия с Кунева и Бъчварова, които също поеха по едно министерство, попита Караджов, според когото това не може да бъде начинът, по който продължава да се „кърпи“ кабинета. Фигурата на Томислав Дончев е подбрана много хитро, смята още Караджов:

Нямаме друг начин на гласуване, освен да се въздържим. Неслучайно е подбрана кандидатурата на Дончев – политик с реформаторски разбирания, който при политическа воля би провел необходимите реформи. Но като метнете един човек в огъня на това популистко правителство, реформаторският му устрем и идеи ще изгорят.

Причината за напускането на Ивайло Калфин е, че се търси общ ляв кандидат, който може да не е Калфин, но на тях им е нужна опозиционна легитимация. Това е елементарно позициониране, но въпросът е излизат ли от властта, заяви още Гроздан Караджов.
Няма достатъчно желаещи за нови избори, прогнозира  реформаторът, който добави, че това е така, защото на всеки е раздадено по коматче.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна