Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СИРИЗА губи стремително доверието на гръцките избиратели

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социологическо проучване показва, че СИРИЗА губи стремително доверието на избирателите. Всеки двама от трима, гласували на последните избори за Радикалната левица, вече подкрепят друга партия. Консерваторите от "Нова демокрация" водят с 10 пункта пред партията на Алексис Ципрас. СИРИЗА в момента е с 15 % доверие, сочи проучване на университета в Солун. През септември миналата година СИРИЗА спечели вота с 36% от гласовете. Проучването е направено след стачките и протестите срещу приетата от управляващите пенсионна реформа.

„Приключва времето на СИРИЗА“, коментират социолози. “Ципрас подведе гърците и загуби доверие“, допълват коментари в днешните издания.

Кризата с бежанците пък увеличава покрепата към крайнодясната партия „Златна зора“, която е трета политическа сила по влияние, с по-висок процент подкрепа.

В близките няколко месеца не се очакват предсрочни избори, коментират експерти, защото проучванията не гарантират съставяне на стабилно правителство от опозицията.

В същото време се очаква да влезе в парламента промяна на избирателния закон, който премахва 50-те депутатски места бонус  за първата партия, но позволява избирателно право на 17-годишните. Все още не е ясно дали СИРИЗА, както обещаваше преди изборите, ще намали депутатските места от 300 на 200.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна