Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: Нападението в Орландо е проява на вътрешен тероризъм

Славчо Велков
Снимка: БНТ

Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за кървавото нападение в американския град Орландо, но властите в САЩ все още разследват и не могат да намерят доказателства за такава връзка.

Атаката в Орландо е най-кървавият подобен случай в историята на Съединените щати.

Омар Матийн нападна гей клуб и уби 50 души, а 53-ма са в болница. Нападателят беше убит след престрелка с полицията.

Достоверните информации за случая в Орландо навеждат на мисълта, че това е проява на вътрешен тероризъм, още повече, че има свидетел, който декларира, че преди да екзекутира хората извършителят ги е питал от каква националност и какво вероизповедание са, а не за сексуалната им ориентация. Това може да ни даде основание с голяма степен на увереност да предполагаме, че става въпрос за терористичен акт, заяви в интервю за предаването „12+3“ Славчо Велков от Центъра за близкоизточни изследвания.

Според него нападението е подготвян акт.

САЩ, малко улисани в глобалната битка с тероризма, като че ли неглижираха проявите на вътрешен тероризъм. Компонентите за характеристика на вътрешен тероризъм са налице, тъй като има проявено насилие, установен извършител и негови изявления. Остава следствените органи да установят причините и мотивите, които са формирали желанието за подобни действия. Тогава вече ще се даде окончателната характеристика, каза Славчо Велков.

Според него, въпреки, че Омар Матийн е бил разпитват от ФБР преди това, вероятно не е било обърнато достатъчно внимание на неговата личност или пък нещо е убягнало на разследващите. Нападението в Орландо, а и преди това атентатите в Париж, показват, че не е необходимо извършителят да е член на терористична групировка. Това обикновено са хора, които се самомотивират под влияние на конкретни събития.

Тепърва светът трябва да приеме мисълта, че има извършители, които са вълци единаци, на които е трудно да бъде противодействано, категоричен е Славчо Велков.

Цялото интервю със Славчо Велков можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна