Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примеси в храната, а не гъби, са причината за натравяне на софийско семейство

Снимка: БГНЕС

Не гъби, а примеси в храната са причината за натравяне на софийско семейство преди седмица. Това съобщи за "Хоризонт" директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов. Един от пострадалите беше лекуван в спешната болница, а останалите - в Александровска болница:

Пациентът, който беше в "Пирогов", е изписан още миналата седмица. Вчера дойде на един контролен преглед и всичко е нормално, а чисто клинично не се движеше като отравяне с гъби. Става въпрос за алерген, който предизвиква подобни симптоми, които не могат да бъдат свързани с гъбно отравяне, тоест примес в храната, която консумираме. Това е токсин, който може да бъде срещнат и в старо жито, навсякъде може да бъде.

След инцидента големи количества вносни култивирани печурки бяха изтеглени от верига хипермаркети. След това производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите са довели до отравянето на семейство от София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна