Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват стъкленицата със сърцето на Иван Вазов за първи път от 25 години

Къща-музей "Иван Вазов", София
Снимка: БГНЕС

Стъкленицата със сърцето на Иван Вазов ще бъде изложена от утре/2-ри юли/ до 9-ти юли в къщата-музей на поета в столицата, където се съхранява, но не е показвана от 25 години.

На 9-ти юли се навършват 166 години от рождението на Иван Вазов, а музеят отбелязва тази година своята 90-годишнина.

През годините интересът към стъкленицата със сърцето на поета не е спирал, много хора искат да го видят. Затова ни се стори подходящ повод след 25 години отново да покажем сърцето на поета, каза в предаването „Преди всички“ главният уредник на Къщата-музей „Иван Вазов“ Мирела Иванова.

Идеята е да възприемем тази стъкленица със съхраненото от най-близките и съвременниците сърце на Иван Вазов и като метафора за това какво може и какво не може да понесе сърцето на един поет, допълни тя, като уточни, че едва ли стъкленицата ще бъде прибрана след 9-ти юли отново за 25 години.

За нас също е предизвикателство да събудим много бесове, много жълти коментари, непочтителни тълкувания на живота и смъртта на Вазов. Надявам се, че този път всички ние, българите, журналистите ще бъдат на висотата на метафората - сърцето на поетата, каза още Мирела Иванова.

От 2-ри до 9-ти юли Къщата- музей "Иван Вазов" ще работи с удължено работно време.

Цялото интервю с Мирела Иванова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна