Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Делчев: Проекти извън РБ крият риска от размиване между ляво и дясно

Антикорупционният закон трябва да бъде приет до края на септември, категоричен бе депутатът

Димитър Делчев
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок има голяма отговорност за дясното, той накара хората да повярват, че дясното може заедно да постига политически цели. Опитите за нови проекти извън блока рискуват да подадат ръка на формации като тази на Татяна Дончева, които се опитват да се ребрандират, а това крие рискове от размиване на границите между дясно и ляво, което ще внесе повече хаос в българската политика. Този коментар направи в предаването „Неделя 150“ Димитър Делчев от РБ - Движение „България на гражданите“.

За две години ГЕРБ разбра, че нашите министри не са хора на повикване, не са хора с копчета, а показаха желание за отстояване на определени реформи и определени ценности. Реформаторският блок в това правителство е в ролята на двигателя, който се опитва да засили посоката на част от нещата, които правителството прави и с това е ценен, заяви още Делчев и открои сред постиженията на РБ закона за съдебната власт, закона за борба с корупцията и реформата в образованието.

Законът за борба с корупцията трябва да бъде приет най-късно до края на септември, подчерта Димитър Делчев и акцентира върху обвързването му със следващия държавен бюджет, за да може антикорупционният орган да заработи ефективно. Това по думите му е неотменим и спешен приоритет. Делчев смята още, че реформата в образованието откакто Меглена Кунева е министър върви с темпове, с каквито не е вървяла от години, като е много засилена в областта на професионалното образование.

Опитите да се представи всичко, което се прави, в много лоша светлина, говорят за отчаяно желание за влизане във властта, щом се атакуват дори идейни съмишленици. Това не помага да се работи за единната кандидатура за президент, категоричен бе Делчев за идващите отдясно критики за работата на отделни министри. Той се спря и на приключилия конгрес на ДСБ, като посочи, че като се изключи патосът, нищо не се е случило там. Делчев обаче е изненадан от посланията за интелектуалното превъзходство на ДСБ над останалите партии у нас.

Ситуацията в Турция касае пряко страната ни и ние трябва да сме сигурни, че Турция ще остане стабилна и ще остане преграда за опитите за ислямизация на Европа, заяви още Димитър Делчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна