Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуван е предполагаемият организатор на опита за преврат в Турция

Командващият силите на жандармерията на Турция Галип Менди е отстранен от поста

| обновено на 20.07.16 в 07:28
Снимка: www.aksam.com.tr


В Турция е задържан предполагаем ръководител на мрежата, организирала опита за преврат в страната, предаде ДПА, като се позова на турската държавна Анадолска агенция. Според медията задържаният е Мухарем Кьосе, полковник и юридически съветник в Генералния щаб на армията, смятан за ключова фигура в планирането на военния преврат.

Новината за ареста идва в момент, в който Турция иска екстрадирането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен от САЩ. Анкара го обвинява, че той стои зад събитията от петък вечерта. От Вашингтон потвърдиха, че са получили документите, но отказват да посочат дали те представляват официално искане за екстрадиция. Самият Гюлен призова Вашингтон да отхвърли всяко искане от Турция за неговото екстрадиране, което според него има цел политическа вендета.

Междувременно беше съобщено, че командващият силите на жандармерията на Турция Галип Менди е отстранен от поста. Според телевизия Си Ен Ен Тюрк причина за това решение били проблеми със здравето на Менди. Медията уточнява, че отстраняването е временно, а функциите му ще се изпълняват от Яшар Ибрахим.

Броят на арестуваните в Турция достигна над 9 хиляди души, а 50 хиляди са уволнените държавни служители след неуспешния опит за преврат. 

Огромните списъци с хора и масовите чистки, уволнения и отстраняване от длъжност, арестите сред военни, полицаи и в Дианета – това разследване на турските служби не е от вчера или от няколко дни. Списъците се готвят от 2013 година насам в рамките на следствието срещу паралелната организация, задкулисието, структурите, обявени за паралелна държава, а арестите просто стават легитимни през този опит за преврат. Този анализ направи в предаването „Преди всички“ журналистът Нихал Йозерган.

Връщане към смъртното наказание де юре изглежда невъзможно да се случи, но в Турция нищо не е изключено, допълни тя като обясни, че от една страна диалогът с ЕС е затруднен и преговорите буксуват по много въпроси, но от друга - ако се върне смъртното наказание, това ще бъде в нарушение на универсалните човешки права и подписани от Турция международни документи.

Ако партиите в Меджлиса подкрепят с резолюция такова предложение за връщане на смъртното наказание, което ще дойде от правителството, критична ще бъде ролята на републиканската Народна партия, националистите със сигурност ще подкрепят това решение, а кюрдите ще се противопоставят.

Очаква се след критично съвещание на Министерския съвет и Съвета по национална сигурност в Анкара по-късно днес да бъдат оповестени много важни решения. Не се изключва въвеждане на извънредно положение в цялата страна заради усложнената обстановка. Ако това се случи, волята на парламента няма да има толкова голямо значение.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна