Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Кацарска: Писането никога не е било моя амбиция и драма

Винаги е време за милост към езика. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Боряна Кацарска - философ , преводач и поет, който публикува рядко. Тя представи книгата си „Милост към езика“, споделяйки, че всички се вглеждат в заглавието:

Милостта към езика не е свързана само с почтителното и внимателно отношение към нашия собствен език, не е някаква сантиментална милост, а означава да се опитваш да изказваш правилно ясни мисли. Това е изискване към мисленето.

Фразата не беше мислена като заглавие, тя дойде като поанта на едно стихотворение, но без колебание се превърна в заглавие, спомни си още Кацарска. Тя призна, че пише изключително малко, а първият й опит в поезията е отпреди 25 години:

Никога не ми е било амбиция и драма. Като ще сме милостиви към езика, добре е да не го насилваме.

Корицата прилича на тетрадка, върху нея преобладава белотата, а цветовете се появяват при разгръщането й. Художник на изданието е Яна Левиева. Боряна Кацарска допълни:

Казах й, че подвеждащата хладина и обраност не бива да подлъгва, че е добре да се види още нещо под тази обрана форма. Тя го направи изключително прецизно.

Боряна Кацарска има памет за езика на предците си (биологични или литературни), но и когато се обръща към стиховете на други автори, с които усеща „родство по избор“, нейните стихове говорят на свой език и с особено внимание към поетическата форма, това казва Иван Цанев за Боряна Кацарска.

Цялото интервю с Боряна Кацарска чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна