Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Йовков на „сцената” на радиотеатъра

БНР Новини
фотоколаж: Даниела Манолова

В седмицата от 8 до 12 август в рубриката „Запазена марка радиотеатър” слушателите на Програма „Христо Ботев” ще могат да чуят от 0.15 до 1.30 часа постановки на някои от големите творби на класика на българската литература Йордан Йовков. Ще се докоснат до неговия поетичен свят, ще усетят как звучи словото на Йовков в изпълнение на едни от най-големите ни актьори.

На 8 август излъчваме драматизацията на Николай Стоянов „Антимовският хан” (1974) по сборника с разкази „Вечери в Антимовския хан”. Режисьор е Ребека Арсениева, участват актьори като Константин Коцев, Никола Анастасов, Ицко Финци, Вели Чаушев, Сотир Майноловски, Стефан Мавродиев и др.
9 август сме запазили за жизнерадостната „Боряна” (1970). В главната роля ще чуете Виолета Бахчеванова, участват още Рачко Ябанджиев, Ванча Дойчева, Сотир Майноловски и др. Режисьор на постановката е Георги Морянов.
В сряда, 10 август, е драматизацията на единствения роман на Йордан Йовков „Чифликът край границата”. Неин автор е Николай Стоянов, в ролите са Луна Давидова, Константин Коцев, Никола Анастасов, Лора Кремен и др.
На 11 август следва „Милионерът” (1967) – комедия. Тук певецът на българското село се появява в съвсем нова светлина – на разобличител на алчните градски нрави. Постановчик е Ребека Арсениева, в ролите са Маргарита Дупаринова, Константин Коцев, Ванча Дойчева, Любомир Киселички и др.
Накрая, 12 август, ще завършим с „Албена” (1963) – красивата Албена, за която нейните съселяни възкликват: „Боже, колко е хубава!” Драматизацията и режисурата е на Георги Морянов, в ролята на Албена е Виолета Бахчеванова.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна