Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отново предизвика общественото мнение

| обновено на 10.08.16 в 15:30
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп отново си навлече сериозни критики от опонентите си. Причина за това стана негово изказване, в което той намекна, че поддръжниците му могат да спрат Хилари Клинтън, като използват правото си да притежават и използват огнестрелни оръжия. То е гарантирано от Втората поправка в американската Конституция.

Хилари иска по същество да отмени Втората поправка. Между другото, ако започне да избира съдиите (в Конституционния съд), няма нищо, което да можете да направите. Въпреки че за хората, които подкрепят Втората поправка, може би има. Не знам. Би било ужасен ден, ако Хилари може да назначава съдиите си. Сега сме наравно и виждате какво се случва, заяви Доналд Тръмп на предизборен митинг в щата Северна Каролина.

Опонентите на милиардера посочват, че той подстрекава привържениците си към използването на насилие спрямо кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън. Тръмп обаче коментира, че просто призовава хората, които подкрепят Втората поправка, да гласуват масирано на изборите през ноември.

Близо една пета от републиканците искат Доналд Тръмп да отпадне от надпреварата за президент на САЩ, сочи ново проучване, проведено от Ройтерс и Ипсос. То показва, че 19 процента от регистрираните гласоподаватели, които подкрепят Републиканската партия, искат милиардерът да се откаже от участие в изборите. 70 на сто искат той да продължи предизборната си кампания, а 10 процента не знаят какво предпочитат да се случи. В същото време 44 на сто от всички регистрирани избиратели искат Тръмп да се оттегли. Последното проучване подчертава разделението, което предизвиква кандидатурата на бизнесмена сред Републиканската партия и избирателите, коментира Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна