Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Герджиков и Димо Гяуров се отказаха от надпреварата за президент

Реформаторският блок остана с пет номинации за кандидати за държавен глава

| обновено на 16.08.16 в 17:53
Снимка: БГНЕС

Двама от номинираните за кандидат-президент от Реформаторския блок Огнян Герджиков и Димо Гяуров обявиха, че се отказват от надпреварата. Така от общо седем номинации остават пет.

Избраният кандидат на реформаторите няма да стане ясен днес, въпреки че процедурата по изслушването на останалите петима номинирани започна.

След като обяви отказа си, Гяуров посочи:

Аз дойдох да благодаря на Реформаторския блок за оценката, която получавам с факта, че споменават моето име, и да им кажа, че не съм кандидат.

Димо Гяуров каза, че не е съгласен с начина, по който се извършват номинациите. Според него е трябвало да се направят предварителни избори сред всички дясномислещи граждани и те да кажат кой да е кандидатът за президент:

И понеже аз съм свикнал да участвам в състезание за победа, не за присъствие на олимпийския принцип, няма как да бъда кандидат.

На въпрос ще станем ли свидетели на генералска битка на изборите за държавен глава наесен, генералът от резерва Съби Събев отговори:

Някои казват, че това може би е липса на политическо лидерство в партиите, но според мен е добър знак, че действително се търси такава възможност и в тази ниша.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски обясни, че днес не трябва да очакваме конкретни имена.

Времевият фактор е важен дотолкова, доколкото наближават изборите, но всъщност по важно е да намерим точния човек.

Според Лукарски изключително важно какво ще покаже социологическото проучване за потенциала на реформаторите за президентските избори, което трябва да е готово след два дни.

По здравословни причини от изслушванията отсъстваше Корман Исмаилов. Други двама от номинираните – Велислав Минеков и Гроздан Караджов, отказаха коментари пред журналистите след представянето си. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна