Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Воденов: Младите в армията не могат да си пробият път нагоре

Според Иван Милов от Легия "Раковски" политиците трябва да спрат да унижават армията

Снимка: Дневник

Младите в армията не могат да си пробият път нагоре в йерархията, защото тези, които правят структурата, я правят за себе си. Хората с по-високи чинове нямат интерес да се оттеглят. Има доста пенсионери, които продължават да заемат военни длъжности. Това обясни в предаването „12+3“ Тодор Воденов, председател на Националния синдикат „Отбрана“. Той уточни, че заплатата на един майор например е около 1000 – 1200 лева и изрази предположение, че може би има твърде много хора, заемащи високи и средни длъжности и по-малко места за по-младите хора.

Има криза за кадри и тя ще продължи. Армията трябва непрекъснато да се обновява с млади, висококвалифицирани кадри, а заделяните от бюджета финансови средства не са малко, отбеляза Воденов, като поясни, че освен основната си заплата, военните получават и по 2% от възнаграждението си за година прослужено време плюс специфични бонуси.

Едновременно да си пенсионер и да служиш така, както е регламентирано законово, се случва за първи път в нашата армия, но това е единственият вариант за съхраняване на потенциала и комплектността на военните сили поради огромния отлив от армията. Тази позиция застъпи майорът от резерва Иван Милов от Офицерска легия „Раковски“. Той подчерта, че през последните години се наблюдават действия за уронване на престижа на въоръжените сили и се води неправилна политика спрямо личния състав, докато на армията е необходимо спокойствие, което да й бъде осигурено от политиците.

Армията вероятно вече е под 20 хиляди, предположи Милов и не се съгласи с изразената от Воденов теза за необходимо занижаване на нормативите и критериите за военна служба. По-скоро по думите му е необходима цялостна програма за обновяване на въоръжените сили, която да обхваща както заплащането, така и закупуването на нова техника обучение.

Армията трябва да се превърне в най-привлекателната държавна фирма, категоричен бе майор Милов, който призова към по-малко двуличност към армията и да се помисли защо хората я напускат.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна