Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 мигранти са спасени, но петима са загинали във водите край Италия

Снимка: БТА

Над 300 души са били спасени от удавяне от обърнала се лодка с мигранти в Средиземно море. Спасените бежанци са пристигнали благополучно в сицилианското градче Трапани.

Открити са обаче телата на петима удавили се бежанци, включително и на две малки момиченца от Сирия на възраст 8 месеца и 5 години. Телата на децата са били изтеглени от морето на около 22 морски мили от Либия, където преди два дни малка лодка с 27 души на борда се обърна и потъна. Намерени са и останките на две жени и един мъж от пътуващите, а едно 5-годишно дете се води за изчезнало.

В четвъртък екипите на италианската брегова охрана са спасили повече от 500 бежанци от удавяне, плаващи във водите между Либия и Италия в застравашащи живота им плавателни съдове, като в това число и 146 бежанци от спукана гумена лодка.

В петък други три сирийчета се удавиха в морето заедно с трима възрастни. Те пътували с дървена лодка от Либия в опит да достигнат Европа.

От Върховният комисариат на ООН за бежанците подчертават, че около 100 000 мигранти са пристигнали в Италия по вода от началото на годината, като от тях 25% са деца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна