Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Цочо Бояджиев: За националната памет трябва винаги да се говори

проф. Цочо Бояджиев
Снимка: БГНЕС
За националната памет винаги е важно да се говори. Ние сме свързани кръвно със страданията и победите на този народ и отказът от такава идентификация ми се струва недостоен. Това сподели в ефира на „Хоризонт“ проф. Цочо Бояджиев:

Важно е да идентифицираме себе си като българи, но и като носители на общочовешки ценности. Тези две нива на идентификация понякога влизат в конфликт и напрежение, но мъдростта на един народ се състои в това да успее да удържа някакъв баланс.

Имаме ситуация, която позволява да се експлоатира историческия опит – включени сме в голямото европейско семейство и е редно да престанем да възприемаме себе си като някой, върху когото се осъществява някакво действие, а да разглеждаме себе си като действени, като способни на инициативи и добри резултати, изхождащи от нас самите, отбеляза още проф. Бояджиев.

По думите му, за добро или зло двата процеса  - на разединение и обединение - са свързани, защото интегрирането в една общност предполага отчленяването от други общности.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна