Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: От възрожденска гледна точка днешният ден изглежда добре

Снимка: www.dnevnik.bg

Въпреки че стъпваме на плещите на великаните от миналото, не бива да омаловажаваме онова, което сме постигнали сега. От възрожденска гледна точка днешният ден би изглеждал добре – имаме своя суверенитет, самоуправляваме се, членове сме на организациите на най-развитите европейски държави. Тази позиция застъпи в предаването „12+3“ политологът Даниел Смилов.

Не бива на днешния ден да се гледа като на провал или на проблемен период от гледна точка на възрожденските идеали, допълни той:

Възход на популистки партии има и в чужбина, а политическият процес е странен и в утвърдени демокрации. Някои политически заболявания и дефекти ги има и другаде, други са местно производство.

С акта на Съединението българската политическа общност показва, че е достойна да се управлява по суверен начин, отбеляза още Даниел Смилов:

Ситуацията на предците ни преди Съединението е била в пъти по-тежка от днешната. Каквито и да са сблъсъците на геополитическите интереси, в момента сме много далеч от подобна ситуация. Трябва да оценяваме постигнатото през последните години и да не правим опити да го загубим по начин, от който нашите предци биха се срамували.

Един от заветите на Съединението е, че трябва да постигаме национално обединение като запазваме политическия плурализъм, подчерта политологът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна