Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан: Щом можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, трябва да дадем и 160 млн. евро на българите

Борисов: Турция си изпълнява ангажиментите, но вече имаме нужда от помощ от Европа

| обновено на 14.09.16 в 12:49
Снимка: БГНЕС

160 милиона евро ще поиска България за справяне с миграционния натиск по време на срещата на върха в ЕС, която ще се проведе в петък в Братислава. Това заяви премиерът Бойко Борисов при съвместна инспекция заедно с унгарския си колега Виктор Орбан на българско-турската граница край Лесово.

Имаме добро сътрудничество с Турция. Тя си изпълнява ангажиментите, но вече имаме нужда от помощ от Европа, каза Борисов:

Само че тази година дойдоха две големи плащания – милиард и двеста милиона за американските централи и сега тези дни ще вземем решение за милиард и триста милиона за руските централи. Е, няма кой бюджет да издържи на тези пари в този момент и затова ние настояваме в Братислава 160 милиона евро да бъдат гласувани за България и то незабавно, веднага, не за следващия период, защото колегите виждат в какво състояние е техниката, тя е натоварена 24 часа. Едва 20 процента в момента са на терен от техниката, а другите са на ремонт.

Бъдещето на Европа не се решава в Брюксел, а тук, където стоим. Ако е вярно това, тук има нужда от помощ, подчерта унгарският премиер, като се ангажира Вишеградската четворка да подкрепи България в исканията й на предстоящата среща на министър-председателите в Братислава:

Моят аргумент е много прост. Ако можем да дадем три милиарда евро на Турция, които не са в ЕС, тогава е невъзможно да не можем да дадем 160 милиона евро на българите, които са в ЕС.

Орбан добави още, че след като се види каква ще е общоевропейската помощ, ще се прецени как самата Вишеградска четворка да допринесе. Той обвини ЕС в наивна политика, която е довела до над милион нелегални мигранти в Европа. Орбан призова държавите от Стария континент да се обединят и да насочат силите си именно към границата и ни похвали, че се справяме добре с охраната ѝ.

Унгарският министър-председател коментира и подкрепата на страната му за българската кандидатура за поста генерален секретар на ООН:

На прага сме на историческа възможност – Централна Европа може да даде генерален секретар на ООН. Кого ще излъчи България – това е нейна работа. Имаме само една молба – да не проиграем шанса, да не предадем възможността на други, а да я запазим за Централна Европа.
 

Относно изказването на външния министър на Люксембург, че Унгария трябва да бъде извадена от ЕС, заради политиката си спрямо бежанците, Орбан коментира:

Това е положение, в което един комунист от Люксембург иска да научи на демокрация тези, които са страдали 30 години от комунизъм.


Особено важна е подкрепата за България като гранична страна, изтъкна в своя анализ на посещението и бившият конституционен съдия Георги Марков. В интервю за предаването "Нещо повече" той отбеляза:

Виждам в посещението на Орбан нещо знаково. Налице е групиране в ЕС, наскоро Ципрас организира среща на т.нар. южни страни, срещат се и скандинавците, да не говорим за Бенелюкс. Ако в това групиране трябва нанякъде да се ориентираме, ние нямаме по-близки от вишеградските страни – и като манталитет, и като географска близост, и това е много добре за България.

Още по темата - в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени