Раковите клетки се хранят с глюкоза и затова избягването на храни с такова съдържание се препоръчва на пациенти със злокачествени заболявания, обясни пред микрофона на БНР проф. Лъчезар Аврамов, който е ръководител на лаборатория “Биофотоника” към БАН. Той участва в Конгрес на Европейската академия по инсулинова терапия за здравословното хранене на онкоболни, провеждан в София.
В книга за храненето на онкологично болните са описани над 30 рецепти за пациенти с такива заболявания, посочи още проф. Аврамов, допълвайки че основното в диетата е, че е бедна на глюкоза, но с достатъчно количество на протеини и зеленчуци:
Ракът има способността да се храни сам. Храненето му е свързано с един процес, наречен анаеробна глюколиза - това означава, че туморната клетка използва кръвната захар - глюкозата в кръвта, за храна.
20 лекари от цял свят със специалност вътрешни болести, от които двама български медици, са получили Сертификат за използване на персонализирана терапия, при която туморните клетки се атакуват с инсулинови препарати, съобщи още проф.Аврамов, като добави:
Комбинираното използване на химиопрепарати заедно с хормона инсулин засилва многократно въздействието на медикаментите върху туморните клетки като предпазва здравите клетки.