Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Георгиев: Въвежда се двоен аршин за измерване на българските граждани

Снимка: БГНЕС

Изборите може би ще протекат при малко по-хаотични условия и неясноти. Това прогнозира в предаването „Нещо повече“ Стефан Георгиев от Института за социална интеграция. За шести пореден път институтът ще проследи изборния процес с около 400 наблюдатели, които ще бъдат разпределени на територията на цялата страна.

В коментар по заявката на депутати от ДПС да сезират Конституционния съд за разделението на българските граждани в чужбина на такива, които живеят в Европейския съюз и извън него, Георгиев подчерта, че се въвежда двоен аршин за измерване на българските граждани, а това всява съмнение относно конституционната съобразност на разпоредбата.

Има предпоставки за съмнения около изрядността на изборния процес, отбеляза Стефан Георгиев. Той допълни, че различните избирателни списъци и урни поставят както самите граждани, така и членовете на секционните комисии в ситуация, която изисква особено внимание пир упражняването на избирателните права.

Манипулирането на изборния процес в малки населени места или региони с доминираща една политическа сила е характерно най-вече за местните избори, но така или иначе ще следим и за подобен тип нарушения, увери Стефан Георгиев.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна