Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър-председателят на Ирак: Терористите от Ислямска държава да се предадат и свалят оръжията, ако искат да живеят

Хайдер ал Абади
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Ирак е предупредил терористите от Ислямска държава да се предадат и свалят оръжията, ако искат да живеят, предаде Би Би Си. При посещението си на фронтовата линия източно от града Хайдер Абади заяви, че силите, водени от правителството, "няма да отстъпят и няма да се пречупят". Той добави още, че неговото послание към хората в Мосул е - "ще ви освободим скоро". Градът е контролиран от Ислямска държава повече от две години.

Правителствените сили са се установили в източните предградия на Мосул. По данни на армията, въпреки ожесточената съпротива, е поет контролът над града Хамам Алил, намиращ се на 15 километра южно от Мосул на река Тигър. Говорител на войската е коментирал, че силите по сигурността контролират центъра на града, но не поясни дали терористите на Ислямска държава се напълно изтласкани.

Преди началото на офанзивата за освобождаването на града на 17 октомври излязоха данни, че в Мосул пребивават между 3000 и 5000 терористи и живеят милион и половина цивилни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна