Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: Най-много нелегални мигранти са се опитали да влязат в ЕС през България

Снимка: ЕПА/БГНЕС
През 2015 година в България са регистрирани процентно най-много нелегални опити за преминаване през сухопътна граница на Евросъюза. Данните са на Евростат, цитирани от БТА. Според анализа това са 90 на сто от всички опити в Общността за второто тримесечие на годината.

Най-тежък е бил натискът за незаконно проникване на мигранти у нас на сухопътната ни граница с Турция, а най-много мигранти са искали да излязат от страната ни през границата със Сърбия. С близо 70 процента са се увеличили незаконните мигранти, които са се опитали да влязат у нас на "зелена граница" през миналата година, а мигрантите, които вече са влезли нелегално и са се опитали да напуснат, е нараснал с близо 360 процента. Отделно, задържаните незаконни мигранти вътре в страната са с 315 процента повече. 556 души са върнати принудително през 2015 година.

За целия Европейски съюз най-често принудително са връщани албанци, след тях - граждани на Косово, на трето място са украинци. Утроил се е броят на незаконно пребиваващите мигранти в страни на Евросъюза, отчита още Евростат.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна