Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Маринов:

Служебно правителство, одобрено от Радев и назначено от Плевнелиев, би се превърнало в боксова круша

Александър Маринов

На Консултативния съвет по национална сигурност ще бъде демонстрирано желанието на повечето партии да не се ангажират със съставяне или подкрепа на ново правителство в този парламент. Хипотетично биха могли да се разберат около програмно правителство, което да свърши неотложни неща за месец-два или три, но всички са наясно, че такова решение по-скоро ще им носи негативи предвид неизбежните засега на неизбежните избори. Това мнение изрази в предаването "12+3" политологът и преподавател в Софийския университет доц. Александър Маринов. Той смята, че декларирането на подобна позиция ще прехвърли топката в полето на президента Росен Плевнелиев:

Има по-малки партии, склонни да подкрепят програмно правителство, но без ГЕРБ и БСП. Това е аритметически, да не кажем политически невъзможно. Засега няма индикации в ГЕРБ да променят своята позиция.

От реално възможните варианти се очертава ситуация на неопределеност поне до 22-ри януари. Предстоят около 40-45 дни, в които вероятно ще започне връчване на мандатите, прогнозира Маринов:

Вижда се, че президентът Плевнелиев не гори от желание да съставя служебно правителство. Това е трудна и неблагодарна задача.

Александър Маринов не изключи опит Патриотичният фронт или Реформаторският блок да съставят правителство, но това според него по-скоро би било процедурен жест към Плевнелиев.

Анализаторът подчерта, че очаква политическите сили да проявят добър политически вкус и стил, за да не се стигне до срамно подритване на правомощията на властта и властови вакуум.

Новоизбраният президент Румен Радев постъпва разумно, като не влиза в тази неясна и нелегитимна ситуация, заяви още Маринов, защото по думите му българската политическа култура и управленска практика не са като на други места по света.

Служебно правителство, което се ползва с одобрението на Радев, но бива формално назначено от Росен Плевнелиев, няма шанс, подчерта политологът:

Това е неосъществимо. Това правителство веднага ще попадне под ударите - знаем каква е реториката на Борисов и ГЕРБ. То ще се превърне в боксова круша, а самият Радев практически няма да има никакви правомощия да го защити. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна