Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова: Има информация за подготвян терористичен акт

| обновено на 05.12.16 в 16:16
Снимка: БГНЕС
По дипломатически път у нас е пристигнала информация за 3-4 чужди лица, които са подозирани в подготовка за участие в терористичен акт. Лицата са установени, по тях се работи. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, цитирана от БТА,  в отговор на въпрос за публикации в британската преса за готвено отмъщение след полицейската акция срещу мигрантския бунт в Харманли. Бъчварова посети граничния пункт "Капитан Андреево" и лагера за мигранти в Харманли.

Румяна Бъчварова беше категорична, че правителството не се е договаряло с Европейската комисия за разкриване на нови приемателни центрове за бежанци. Основната концепция на правителството в оставка е да разгърне на още три места временни лагери, в които мигрантите да бъдат настанявани само докато бъде преценено какъв статут да получат, за да не се получават критични ситуации като в Харманли.

Отпуснатите за три площадки средства са 1,7 млн. евро, уточни Бъчварова. На тях ще има общо 500 фургона и евентуално палатки от БЧК. Мястото на едната ще е на територията на бивша застава в района на ГКПП - Лесово, а за останалите две още се търсят варианти. Режимът в тези места за настаняване ще е по-строг, но не колкото в МВР - центровете. За преустройването на центъра в село Пъстрогор в такъв от закрит тип са предвидени 1,150 млн. евро, съобщи още вицепремиерът.

Най-грешната политическа стъпка е центровете за бежанци да бъдат затворени. Това би била фатална и непоправима грешка, каза още Бъчварова и подробно цитира сумите от европейската помощ за справяне с бежанския проблем и перата, по които те се разпределят. Останалата част от договорените пари трябва да бъдат одобрени този четвъртък, каза вицепремиерът в оставка.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени