Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Шансовете на РБ да състави правителство клонят към нулата

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

Шансовете на Реформаторския блок (РБ) да състави правителство са близки до нулата. Без ГЕРБ, а сега вече и без БСП правителство в настоящия парламент не може да бъде съставено. РБ ще направи усилия и консултации, които ще имат странични политически ефекти. Това прогнозира в интервю за предаването „Нещо повече“ политологът Огнян Минчев. Той не вижда смисъл в създаването на служебно правителство преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев:

За съжаление партньорството не е стил на действие на БСП, а БСП управлява очевидно действията на новоизбрания президент, поради което сегашният президент е ограничен между две възможности – да излъчи служебно правителство с мандат около месец, което е критично малък срок, или втори вариант – настоящото правителство в оставка да докара своето управление до статут,  близък до служебно правителство до встъпването в длъжност на новия президент. Имаме такъв прецедент в края на 1996 и началото на 1997 година.

Относно отчитаната от социолозите минимална разлика между ГЕРБ и БСП Минчев изтъкна:

Неуспешната кампания на ГЕРБ намали популярността на ГЕРБ с няколко пункта, а успехът на Румен Радев прибави ситуационна популярност към процентите на БСП.

Запитан за евентуалното навлизане на Слави Трифонов на политическото поле, Огнян Минчев подчерта, че хипотезите около подобни варианти на този етап са спекулативни.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени