Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настимир Ананиев: В Хитрино стана ясно, че има държава, макар и с правителство в оставка

Калоян Паргов: Радев би могъл да остави някои от министрите на Плевнелиев

Искрен Веселинов: Мандатът трябваше да бъде при Патриотичния фронт, но външни фактори се намесиха

Калоян Паргов
Снимка: БГНЕС
Този парламент с осем процента доверие няма как да продължи да работи. Ясно е, че отиваме към предсрочни парламентарни избори, които трябва да доведат до стабилност. Това заяви в предаването "Неделя 150" Калоян Паргов от БСП, според когото се разиграва цирк с бавенето на мандатите. В коментар има ли вариант новоизбраният Румен Радев да остави в състава на неговото служебно правителство хора, назначени от сегашния държавен глава Росен Плевнелиев в първото такова, Паргов изтъкна:

Ако в служебния кабинет на Плевнелиев има хора експерти, които са в рамките на вижданията на новоизбрания президент, защо не, казвам го като хитотеза - защо не те да продължат и в служебен кабинет 2 или след един ремонт на служебен кабинет от бъдещия президент.

Малко трябва да се поуспокоим и да се смирим, допълни Калоян Паргов след вчерашната трагедия в Хитрино:

Политическите страсти се разгоряха след президентските избори. Единственото решение е съставянето на служебно правителство. Всяко бавене и тупане на топката, колкото и добър баскетболист да е президентът Плевнелиев, води до липса на държавност.

Относно призива на левицата за замразяване на сделки и назначения от парвителството в оставка, Калоян Паргов отбеляза:

Всички сделки, всички назначения, дали са посланици, дали са преструктуриране, това изчистване на министерства от политически кабинети и пращането в различни агенцийки, бордове, чужбина, зад чужбина трябва да спре. Тази практика трябва да спре.

Паргов обвини реформаторите, че две години са имитирали реформи.

Настимир АнаниевВчера показахме, че държавата е на мястото си, реагира адекватно. Важно е да имаме работещо правителство, което да реагира при такива ситуации. Това каза Настимир Ананиев от Движение "България на гражданите", който е председател на транспортната комисия в парламента.

Имаме решение на ПГ от петък за връщане на мандата, припомни още Ананиев в коментар за предстоящото връчване на третия, последен мандат от президента на реформаторите:

За момента това е валидното решение. За мен най-редно е мандатът да бъде върнат. Ако имаше шанс да се състави кабинет, това беше или първата или втората политическа сила да поеме тази отговорност. Ако нямаме колегите от ГЕРБ, за да се създаде едно работещо мнозинство, и да застанем зад едниприоритети тогава няма смисълб да правим различни математически упражнения.

Искрен ВеселиновИзчерпани са почти всички варианти нещо конструктивно да се случи в този парламент, смята Искрен Веселинов от Патриотичния фронт. Той посочи, че е било логично мандатът да бъде при ПФ,  но външни фактори са осуетили това:

Очевидно външни фактори, намесата на европейски посолства и на турското посолство,  попречиха на президента да реализира първоначалните си намерения. 

Имаме поредица от безотговорни актове от момента на подаването на оставката на това правителство, допълни Веселинов:

Връщането на двата мандата, включително подобна безотговорност ще бъде връчването от страна на президента на мандат на Реформаторския блок, при положение, че те заявяват, че нямат намерение да реализират мандата. Всъщност истинският въпрос е дали държавата трябва да се люшка наляво надясно в следващите няколко месеца или може да има работещо правителство, с ясни приоритети и ясна подкрепа в парламента. От ГЕРБ си сменяха мнението в рамките на една седмица около четири-пет пъти.

Трите позиции можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна