Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Д. Николчев: В БПЦ има млади епископи с качества, които биха могли да поемат управлението на нови диоцези

Снимка: www.vidinskamitropoliya.com

В ефира на "Хоризонт" богословът доц. Дилян Николчев от СУ коментира църковно юридическия казус, който може да възникне след кончината на Врачанския митрополит Калиник, чието погребение беше днес. От Светия Синод на Българската православна църква обещават до Великден врачани да имат нов епископ. Неясният казус произтича от това, че в определен период -  преди 1998-а година, покойният Калиник е един от идеолозите на разкола в Църквата и след покаянието му, той фактически делеше Врачанската епархия с Плевенския епископ Игнатий. На Всеправославния  събор е взето решение казусът да стои така двойнствено до смъртта на един от двамата митрополити. Доц. Николчев обясни, че решението на събора не е пречка за провеждането на избор на нов митрополит и казусът не е сложен - в голяма степен плод на коментари, а не е реален църковно юридически проблем:

Бог да го прости, Врачанският митрополит Калиник се разкая и трябваше по някакъв начин да се регулира или да се уреди този въпрос с присъствието на двама митрополити в една митрополия. И затова беше разделена - това беше причината да бъде разделена, тази епархия на две. В края на краищата това решение на Всеправославния  събор имаше само препоръчителен характер и няма как да има задължителен характер, тъй като по устав на БПЦ, органът, който издава устава - това е Църковно-народния събор, може да променя всяко едно уставно положение.


Изборът по устав трябва да приключи в рамките до три месеца, обясни доц. Николчев и допълни: Чисто теоретично това е възможно да стане дори още до средата или малко след средата на януари, но на мен ми се струва, че, спазвайки самата процедура и сроковете в нея, ще бъде избран митрополит някъде около 20 февруари, тоест след около два месеца.


Доц. Николчев каза още, че в БПЦ вероятно ще се върви към раздробяване на големите епархии:

Това, разбира се, че не би могло да стане изведнъж - това е един дълъг процес, още повече, че БПЦ , за съжаление, все още е в криза. 

Но от гледна точка - епископските кадри, ние виждаме, че през последните десетина-петнадесет години в това отношение БПЦ върви нагоре, тоест вече имаме достатъчно кадри и някои от по-младите епископи с качества, с достойнства, които биха могли за в бъдеще, при учредяването на нови диоцези, на нови епархии, биха могли да поемат своето управление. Но това, разбира се, в един по-продължителен период от време -  с внимателна подготовка от страна не само на Синода, но и на Църковния събор и т.н.


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна