Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР отбелязва 261 години от рождението на Моцарт с концерт в зала "България"

Снимка: СО на БНР
На 27 януари преди 261 години е роден Волфганг Амадеус Моцарт. Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще отбележи събитието с концерт тази вечер в зала "България" от 19.30 часа. Това е троен празник за меломаните, защото освен с музиката на Моцарт те ще се срещнат с две от най-ярките звезди на световната сцена в момента. Младият руски диригент Александър Земцов и магнетичният солист Миша Майски. Въпреки че принадлежат на различни поколения, в съдбите им има очевидно сходство. И двамата са родени и получили образованието си в бившия Съветски съюз, но днес са с чужди паспорти и са граждани на целия свят.

Александър Земцов и Миша Майски са сред цвета на легендарната руска изпълнителска школа. 39-годишният Земцов е възпитаник на прочутото училище за даровити деца в Москва, което завършва със специалност виола. Пътят му обаче продължава в Западна Европа – в Консерваторията в Маастрихт и Берлинската академия Ханс Айслер. В продължение на 10 години, до 2011 г., е водач на виоловата група в Лондонската филхармония и в този период преподава. Като виолист сме го виждали и ние, при това неведнъж на българска сцена, включително като солист на Радиооркестъра. Сега Александър Земцов поделя времето си между свиренето на виола, преподавателската работа във Виена и Лозана и по-новото си увлечение – дирижирането. Вече втори сезон той е главен диригент на Международния нов симфоничен оркестър в град Лвов в Украйна. Назначението на руснак в Украйна по покана на оркестъра там, именно в това неспокойно време, предизвиква голям интерес в медиите. Но Земцов разказва, че музикантите стоят над политическите битки. 

Виолончелистът Миша Майски идва за трети път в България, но това е първата му среща със Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Татяна Иванова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна