Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стойнев: Най-рано в петък топлоподаването в източните квартали на София ще бъде възстановено

| обновено на 09.02.17 в 11:00
Николай Стойнев
Снимка: БГНЕС

Най-рано в петък около обед топлоподаването в източните квартали на София ще бъде възстановено. Това заяви в предаването "Преди всички" Николай Стойнев, председател на Комисията по икономическа политика в Столичния общински съвет. Вчера в Столичния общински съвет бяха изслушани представители на ръководството на "Топлофикация":

Коректно задължихме дружеството на всеки три часа да дава информация за извършената работа, тъй като става въпрос в момента за подмяна топлопровод с диаметър 1,2 метра, който се намира между 4-ти километър и улица "Йерусалим".

Така че действително има тежка авария. Цяла нощ екипите са работили. Тази нощ са извършили заварките и след като се тестват, в момента се извършват тестове дали заварките ще издържат на налягането – трябва да започне поетапното пълнене на тръбите. Но това също изисква технологично време, тъй като при бързо пълнене на тръбите може да възникнат нови аварии. 

И затова – както се казва в оптимистичен план – утре около обяд, след обяд – трябва  да се възстанови топлоснабдяването, което пак ще стане поетапно. 

Стойнев обясни, че поради това, че налягането ще се повишава постепенно, може за известен период да има колебания в топлоподаването и в районите, където авариите са отстранени. Той припомни, че топлопреносната мрежа в столицата е общо около 1000 километра, като подчерта:

Всички усилия в момента са концентрирани и насочени за това бързо да се възстанови топлоснабдяването, при спазването, разбира се, на всички технологични изисквания, така че да не се получават нови пробиви. И след това ще бъде направена оценка и държим в оценката да участват също и външни експерти, така че да имаме обективна представа. 

Повече информация чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени