Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се възстановява движението в тунел "Ечемишка"

| обновено на 13.02.17 в 11:39
Снимка: АПИ

В 15 часа днес се очаква да бъде възстановено движението в тунел "Ечемишка“ на магистрала „Хемус“, двупосочно в тръбата към София.

Отварянето му става само седмица след инцидента, при който възрастна жена загина при падане на осветително тяло върху преминаващ автомобил.

Очаква се на отварянето на тунела да присъстват премиерът Огнян Герджиков и регионалният министър Спас Попниколов.

Репортер на БНР провери вчера как върви ремонтът на осветлението в тунела и разговаря с работниците и с новия шеф на Областното пътно управление – София Михаил Рашков. В последните месеци той заемаше тази длъжност в управлението в Пазарджик, но до 2015-а е ръководил също Софийското. Рашков обясни, че основната работа е била да се свали конструкцията, която е над 100 тона.

Тя се свали сравнително бързо. Работи се при ниски температури, вътре е течение. Хората издържаха 24-часов режим на работа, отбеляза Рашков и благодари на работниците. 

За старата осветителна конструкция Рашков отбеляза, че при ремонта е станало ясно, че освен падналата част, другите елементи са били доста здраво закрепени за тръбата на тунела. 

Работниците казаха също, че ремонтът правилно е започнал от другата тръба, която е затворена от есента за основен ремонт, защото състоянието ѝ е било много критично. Там осветлението е премахнато преди рехабилитационните дейности, не е имало никаква изолация, а сталактитите от течовете и студовете през януари са били 2-метрови.

Репортерската проверка на "Хоризонт" показа още, че пускането на движението в тръбата е можело да стане още снощи, веднага след проверката на междуведомствената комисия, но е решено да се изчака днес официалните лица да направят откриване на обекта.


От звуковия файл чуйте целия репортаж по темата.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна