Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексанър Ван дер Белен: Възможно е да се печелят избори срещу десните популисти

Жан-Клод Юнкер: Ако искате да победите популистите, не повтаряйте техните послания

Александър ван дер Белен и Жан-Клод Юнкер
Снимка: БТА

Избори срещу популистите могат да се печелят, заяви в Брюксел новият президент на Австрия Александър Ван дер Белен. Заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер той призова политиците във Франция и Холандия да не се поддават на евроскептичната реторика.

73-годишният Алексанър Ван дер Белен заяви, че е спечелил втория тур на изборите за държавен глава на Австрия срещу крайнодесния кандидат Норберт Хофер благодарение на младите избиратели и кампанията в интернет:
Възможно е да спечелиш срещу десните популисти. Това трябва да се набие в ума на моите колеги от всички страни в ЕС, особено на тези от Франция и Холандия. Трябва да си луд, за да вярваш, че старомодният държавен суверенитет от 30-те години на 20-и век дава повече сила на страната ти, отколкото членството в Евросъюза. Не е нужно да си особено интелигентен, за да разбереш това.
Ако искате да победите популистите, не повтаряйте техните послания, също посъветва френските и холандски политици председателят на Еврокомисията.
Парламентарните избори в Нидерландия са насрочени за 15 март, а първият тур на президентските във Франция ще бъде на 23 април. Статистическите прогнози дават голяма популярност на антиевропейските политици Херт Вилдерс и Марин Льо Пен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна