Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средната работна заплата надхвърли 1 000 лева в края на декември, отчитат от НСИ

| обновено на 14.02.17 в 14:38
Снимка: БГНЕС

Средната работна заплата надхвърли 1 000 лева в края на декември, отчитат от Националния статистически институт. Безработицата през декември е била 6.7%, доста под стойността й от година по-рано.

Пред "Хоризонт" експертът по пазар на труда Светлозар Петров бе категоричен, че заради ръста на икономиката бизнесът се задъхва без достатъчно квалифициран персонал и е готов да осигурява по-добри условия на труд. За Петров огромен проблем е, че в дадени региони няма поминък, а в други има недостиг на кадри.

Най-нископлатени остават служителите в ресторантьорството и спомагателните дейности, които печелят около 600 - 700 лева месечно, а най-високите заплати са в ИТ сферата, където месечният доход може да прехвърли 2 000 лева. Все по-често бизнесът ще търси и висококвалифицирани кадри със специфични умения, независимо че за част от професиите не се изисква висше образование. Петров коментира още:

Добрата новина е, че икономиката се развива, има все повече работа. Фирмите си подобряват състоянието и слава Богу, все по-често са в състояние самите фирми да плащат повече на служителите си. Производствените предприятия бележат ръст. В производството се забелязва нужда от хора и то не само от работници на поточната линия, но и среден персонал, инженерен, ръководен персонал. Дай Боже, отново ще дойде времето, когато индустриалната кариера отново ще е на мода.

Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал поясни:

Факт е, че растежът при доходите е налице. Ако отчетем инфлацията излиза, че МРЗ в България бележи ръст от порядъка на 83%. Средното съотношение между средна и минимална работна заплата за Европа - 43% в България може да се види само в София град, никъде другаде. Напротив - имаме райони, в които съотношението между МРЗ и средния доход към миналата година вече е над 80%. Това говори за много сериозен дисбаланс в икономиката.

В различните региони на страната се регистрира огромна ножица в заплащането, подчерта Светлозар Петров:

Например средна работна заплата 1 000 лева в България не означава нищо за работната заплата на някой, който е в Бяла Слатина, или в Пловдив, или в София. Те се различават драстично, даже бивайки в един бранш.

Още по темата слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна