Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Силовите структури трябва да работят в синхрон

Йордан Божилов
Снимка: БГНЕС

Обществените поръчки са болна тема за Министерството на отбраната, добре е да се види защо се получава така и да се намерят механизми за противодействие. Този прочит на новината за съмнения за нарушения в над 100 обществени поръчки в армията направи Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. В интервю за предаването "Нещо повече" той заяви, че изнасянето на информация за нарушения води до създаване на недоверие в обществото - „Ето, там се краде, там има злоупотреби.“

Много е важна обосновката за какво и защо се дават пари, посочи Божилов:

Страшно много пари в годините са дадени за системи, които или не са доизградени, или не функционират, или са морално остарели. Постоянно градим отделни системи. МО си прави свои планове, закупува своя техника, прави свои поръчки. МВР по същия начин. Службите отделно си правят за тях и няма синхрон между тези структури, а те трябва да работят заедно. Такива са изискванията на съвременната среда за сигурност. 

Божилов смята, че трябва да се засили парламентарният контрол и да има специализирани експертни комисии към парламента, които да проверяват и да навлизат в същността на решения както на министъра на отбраната, така и на министъра на вътрешните работи и на спецслужбите, за да може обществото да е спокойно.

Друг проблем според Йордан Божилов е ангажирането на българската индустрия, която се оказва заобиколена и нито получава средства, нито нови технологии, когато български пари се дават за високотехнологични средства, произведени в други държави. 

5 600 военни недокомплект е една пета от българската армия, ако наистина това е цифрата, коментира още Божилов. За него стои въпросът как армията да стане привлекателна - с добър социален пакет, който дава и ясни правила за движението в йерархията и възможности за личностно развитие.

Средата се променя и заради стратегическата неяснота около бъдещите ангажименти в рамките на НАТО, особено на САЩ. Европа и европейските страни трябва много сериозно да помислят как изграждат армиите си и общата европейска отбрана, отбеляза още експертът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна