Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиар специалисти с призив към партиите да се откажат от троловете в интернет

Партиите доста се постараха да ни изненадат с имената, които включиха в листите. Сега на ход са професионалните "изборджии" – тези, които движат онези невидими за публиката процеси, чрез които имената, предизвикали вълнения, трябва да достигнат до нас, избирателите, освен това и да ни се харесат. Интернет и социалните мрежи са най-бързият и лесен начин за достъп.

Новите технологии отдавна влязоха в традиционния пропаганден арсенал на партиите. Политиците ни вече активно използват интернет, за да достигнат до сърцата на най-широк кръг избиратели. Над два милиона и половина са потребителите на интернет услуги. Тъкмо те са начело на класацията за най-ниско активната избирателна група, ресурс, който всяка политическа сила би искала да привлече на своя страна.

В интернет има известна анонимност, но от друга страна, по начина и по поведението на всеки един профил може доста добре да се съди дали той е фалшив или истински. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Любомир Аламанов, пиар специалист: Любомир Аламанов

Има много хора, които просто си имат лично мнение, колкото и да ни е странно. Те се намесват във всякакви комуникации, защото имат много свободно време, което "да похарчат", но в това няма нищо лошо. Лошото е когато хора, предимно с по-ниско образование от малки населени места, получават пари за това да направи всеки един от тях 20,30, 50, 100 фалшиви профила, с които просто влизат във всякакви дискусии и слагат копирани коментари, които са им спуснати от горе. Те даже нямат никакви идеи какво точно пишат, просто го копират, защото така ще получат някой лев. Това е проблемът и това замърсява информационния поток.

Цялото интервю с Любомир Аламанов и репортаж на Мария Филева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна