Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 пациентски организации поискаха от следващия парламент да приеме с приоритет Закон за пациента

Снимка: БГНЕС

20 пациентски организации поискаха от следващия парламент да приеме с приоритет Закон за пациента, за да се гарантират правата на българските граждани. Те настояват и за незабавно въвеждане на електронната здравна карта, което ще осигури адекватно лечение и ще премахне хаоса около пръстовите отпечатъци.

В новия закон за пациента трябва да залегне изискването всяко лечебно заведение да издава разходен документ, който да бъде подписван от болния, преди да бъде предаден в Здравната каса. Целта е по-добър контрол върху разходването на средства. Ако пациентът сметне, че не е лекуван добре, може да откаже да подпише документа и тогава експерти от здравното министерство и от Здравната каса трябва да направят проверка.

От пациентските организации изразиха притеснение и от високите нива на замърсяване на въздуха. Към инициативата "Дишай свободно", която се провежда вече година, скоро ще се присъединят и еколози.

Дияна Хаджиангелова от Асоциацията на българите с белодробни заболявания направи конкретни предложения:

Трябва да проявяваме независим контрол примерно на измервателните станции, безплатен транспорт при високо замърсяване. Надяваме се това да се случва. Местата за паркиране да бъдат сведени до половината в центъра на града.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна