Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм разказва историята на списание „Дъга”

БНР Новини
Снимка: siff.bg

1979. С обръщение към младите читатели в Годината на детето излиза първият брой на списанието за комикси „Дъга”.
Създателите на документалния филм „Дъга - истории в картинки” търсят причините за появата на това първо по рода си детско издание, как и откъде тогавашните български художници се учат да рисуват комикси, как тиражът на някои от броевете достига 300-хиляден тираж, какво е влиянието на изданието върху няколко поколения български деца, каква е съдбата на авторите, близо двайсет от които участват във филма.
Началото е малко обвито в загадка - казва продуцентът и сценарист Сотир Гелев, един от авторите на „Дъга”. Ние във филма се опитахме да изследваме този проблем, но така и не разбрахме защо започва да излиза това списание, но то е факт... Една от легендите, които съм чувал е, че Людмила Живкова лично е наредила да излиза. Като разследвахме случая, оказа се, че тя няма нищо общо. Но тогава нещата ставаха по един тайнствен начин...
Филмът „Дъга - истории в картинки” ще бъде представен пред софийската публика тази вечер от 20.00 часа в Дома на киното. Още за него чуйте в разговора със Сотир Гелев и режисьора на филма Мария Николова в студиото на „Артефир”.
Режисьор - Мария Николова
Сценарий - Сотир Гелев, Мария Николова
Оператор - Войчех Тодоров
В ролите - Леонид Йовчев
Продуценти - Сотир Гелев, Пенко Гелев



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна