Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Борисов: В момента при разделените родители работи системата "неделен татко"

Снимка: БГНЕС

Споделеното родителство е като споделената икономика и споделените пътувания. То е изгодно за всички, много по-евтино е от това, което имаме като статукво, и тъкмо затова има много противници. Тази позиция изрази пред "Хоризонт" Пламен Борисов от Асоциация "За детско развитие" след поредния протест, в който бащи настояха за споделено родителство.

Благодарение на споделеното родителство се гарантира на детето, че въпреки раздялата на родителите му и двамата активно ще присъстват в живота му, докато се превърне в зрял човек, уточни Борисов.

В момента имаме несподелено родителство, при което детето остава при единия родител – по-често майката, а другият се превръща в "неделен" татко или "неделна" майка и връзката между тях постепенно излинява, а в някой по-тежки случаи се получава отчуждение, коментира още той. По думите му, при споделеното родителство идеята е да може родителят да участва активно във всички дейности, засягащи детето – хранене, приспиване, писане на домашни. 

Психолозите са изчислили, че за да има нормална връзка между дете и родител, на годишна база прекараното време с родителя трябва да бъде не по-малко от 35% от общото време, посочи още Пламен Борисов:

Ако го пресметнете в дни и часове при сегашната система, на практика детето трябва да прекарва всичките си ваканции и уикенди при единия родител, а цялото си ежедневие – при другия, което нито е честно, нито е справедливо.

Споделеното родителство е добро за всички, защото дава възможност на майките да се развиват и като личности, каза в допълнение Пламен Борисов:

Много е радващ фактът, че все повече майки подкрепят споделеното родителство. Има дори феминистки организации за споделено родителство.

Борисов даде примери с държави като Швеция, Франция, Белгия, Германия, Испания и Италия, където има законодателство по темата:

Искрено се надявам и можем да го докажем, че сегашното законодателство го позволява, защото то не го забранява, това е принцип в гражданското право. Няма нито една норма, която да казва къде и колко време да прекарва детето, при който и да е от родителите си. Това, което имаме като една лоша практика в момента, е наложена от практиката, няма го записано в норма. Напротив, има норма, която казва, че и бащата и майката са еднакво отговорни за правилното развитие на детето си.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени