Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международни наблюдатели следят провеждането на референдума в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международните наблюдатели на гласуването на референдума в Турция посетиха избирателна секция в столицата Анкара. В страната има 35 наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 11 от тях, включително ръкодовителят на мисията Тана Де Зулуета, са в Анкара.

Нашата роля е да оценим провеждането на референдума във връзка с това дали отговаря на международните стандарти, по които Турция е страна - ангажиментите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съвета на Европа, както дали съответства на националното законодателство, обясни Тана Де Зулуета.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по време на кампанията преди референдума, припомня Ройтерс. В петък Ердоган заяви на представителите на организацията да си знаят мястото. Турското министерство на външните работи отправи подобни критики към ООН в четвъртък, обвинявайки организацията, че се меси във вътрешната политика на Турция.

Ако промените в Конституцията на Турция бъдат одобрени на референдума, правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъдат значително увеличени. Проучванията на общественото мнение показват, че има малка преднина в подкрепа на измененията. Според Ердоган и поддръжниците те са необходими, за да може страната по-добре да се справя с политическите предизвикателства и проблемите със сигурността. Опонентите му обаче твърдят, че това ще бъде стъпка към авторитарен режим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна