Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсват психолози в държавните детски градини

Снимка: Радио ВИДИН

Психолозите в училищата напускат работа, а в държавните детски градини такива специалисти липсват. Това алармират от професионалната организация. Причината - зачестилите случаи на насилие сред децата.

100 психолози са напуснали българските училища за последните години и към момента те са 1082, съобщи Панайот Рандев от Българското дружество по психология. За да се вземат адекватни мерки за справяне с агресията в училище, дружеството ще прави ежемесечни срещи между психолозите и педагогическите съветници. И още:

До края на тази учебна година, тоест през следващите два месеца и половина колегите от София трябва да подготвим един наръчник, в който да има две части. Първата част е нещо като алгоритъм за професионално-психологическата работа, тоест от детските градини до професионалните гимназии - какво точно да правят психолозите, за да има превенция, справяне с агресията в училище.

От дружеството предлагат в училищата да се въведе система за ранно предупреждение за рискове в поведението на децата, като чрез няколко теста още в 4 клас да може да се покаже наличие на засилена импулсивност у детето.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна