Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Импресии от земния рай" - изложба на Методи Недялков

За последните 15 години музикантът - художник е направил 10 самостоятелни изложби

Снимка: Мая данчева
Импресии от земния рай - така се нарича изложбата от 50 творби на Методи Недялков, която може да се види във фоайето на Софийската филхармония.

Музикантът - художник е роден през 1941-ва година в София.
Музиката е отнела по-голямата част от творческата изява на Методи Недялков. И макар изборът между нотите и рисунките да е бил направен отдавна, художникът не спира да общува с боите.

Повече от 40 години Методи Недялков свири на виолончело във Софийската филхармония. След като завършва Музикалната академия, той специализира камерна музика в Будапеща при професор Вилмуш Татрай и при професор Жозеф Калве във Франция.

От ранна юношеска възраст Методи Недялков поделя интересите си в музиката и изобразителното изкуство. За последните 15 години е направил десет самостоятелни изложби.

Рисува с акварел и акрил пейзажи от красивата българска природа. Художникът е пристрастен към текста на българския химн, защото като депутат в 7-то Велико народно събрание е защитил позицията "Мила Родино" да бъде записана в текста на Конституцията като химн на България.

Преди три години здравето на Методи Недялков се влошава. Той не е в състояние да свири и се посвещава на рисуването. Пресъздава това, което обича, а то е България.

Още за музиканта и художника Методи Недялков можете да чуете в репортажа на Мая Данчева - от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени