Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Веселин Анчев: Всяка роля отключва още една врата към теб самия

Веселин Анчев
Снимка: Георги Бангиев

Любов и енергия са животът и театърът за актьора от Театъра на армията Веселин Анчев. Любовта е не само провокацията за появата и развитието на изкуството и културата. Без нея животът не би имал смисъл. Любовта е причината за нашето съществуване, тя дава сила и крила, тя прави хората по-добри, допълва творецът. Театърът му дава възможността да изживее много животи. А за зрителите театърът е импулс за размисъл - нещо, което отеква силно вътре в тях.

Към всяка нова роля актьорът подхожда обикновено отвън навътре. Търси първо да открие психологическия жест и след това да разкрие вътрешния потенциал на образа. Всяка роля оставя следа във Веселин Анчев. Лошото е, че театрите не работят с психолози, за да могат творците след интензивната и продължителна работа върху образа да се „освободят”, условно казано, от негативните последици по време на работата. Това е труд на ментално и емоционално ниво и изисква голямо психологическо натоварване.

Веселин Анчев си почива с пътувания из страната. Прави походи из Рила и Пирин. И според него, на тези места човек открива себе си и се пречиства. Убеден е, че България е страната с най-вълшебните кътчета на планетата. И е важно да я опазим. И още нещо - творецът, който като малък е играл народни танци, харесва народната музика и споделя, че тези неравноделни ритми са уникални, заложени са генетично в нас и ни въздействат положително на енергийно ниво.

Осем са постановките в Театъра на армията, в които можете да гледате Веселин Анчев. Сред тях са: „Да разлаем кучатата”, „Декамерон”, „Йерма”, „В полите на Витоша”, „Саломе” и други. В Народния театър можете да го видите в постановките на Мариус Куркински „Ревизор” и „Синята птица” , както и в спектакъла на Александър Морфов „Полет над кукувиче гнездо”, а в театър „199” в пиесата, поставена отново от Мариус Куркински „Отворена брачна двойка”. Аз съм щастлив, че живея във времето, в което твори Мариус Куркински! - каза в студиото на "Нощен Хоризонт" Веселин Анчев и допълва, че е особено щастлив, че режисьорът го е избрал да участва в негови постановки. Но преди всичко и завинаги е благодарен на своя учител в НАТФИЗ проф. Крикор Азарян. Той е заложил най-важните неща в него като творец. Коко беше психолог с индивидуален подход към всеки актьор - допълва още Анчев. Невероятен човек и творец!

За актьора работата с всеки режисьор е като любовта между мъжа и жената. Режисьорите са като майката и бащата в едно семийство. Това е откровение. Веселин Анчев иска да продължи да работи с Мариус Куркински, с Диана Добрева, с Лилия Абаджиева, Александър Морфов и да се срещне на сцената с Галин Стоев, Маргарита Младенова, Теди Москов... А каузата, която винаги ще следва, е да се учи през целия свой житейски и професионален път.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна