Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Йоцов: Финансирането с бюджетни излишъци повишаването на заплати и пенсии няма да ни доведе доникъде

доц. Виктор Йоцов
Снимка: БГНЕС

Прогнозата на премиера Борисов за икономически ръст между 4,5 и 6% през 2018 г. е добра новина.

Министър-председателят, според мен, малко е прекалил с високите темпове, но и аз като министър Горанов бих казал: "Дай боже, той да е прав". Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" ръководителят на Института за икономика и политика в УНСС доц. Виктор Йоцов. Всички институции са повишили прогнозите си още миналата година, а основната причина е повишаването на вътрешното търсене, износът и нарастването на доходите на населението. 

Според Йоцов е напълно реално да постигнем ръст на БВП за тази година между 3 и 4%:

Има две възможности Едната е да има по-високи приходи, които, дай боже, да се дължат на по-голямо производство, по-високи доходи. Има и още един вариант – по-високата инфлация веднага косвено повишава цените, в следствие на което всички данъци, свързани с цените, също се повишават, но не е здравословно за Бюджета, ако се разчита на такива приходи. Другата възможност е, както стана миналата година, да имаме излишъци във връзка с неизпълнени разходи. Ако с такива излишъци ще финансираме повишаване на заплати и пенсии, това доникъде няма да ни доведе. От тази гледна точка  по-логично е да се актуализира бюджетът.

Ученият коментира, че в последните години приходите в Бюджета от приватизация са пренебрежимо малки и обявяването на края ѝ е нещо логично.

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Виктор Йоцов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна