Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Олимпик" обърна "Аякс", но отпадна на полуфинал

"Аякс"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на "Аякс" се класира за финала на футболния турнир "Лига Европа". Холандският гранд загуби в изключителна драма от "Олимпик" (Лион) с 1:3 в мач-реванш от полуфиналите на турнира.

"Аякс" спечели с 4:1 в първия мач и с общ резултат 5:4 продължава напред. В спор за трофея на финала в Стокхолм тимът ще се изправи срещу "Манчестър Юнайтед".

В 27-ата минута гостите се възползваха от груба грешка в отбраната на домакините. Каспер Долберг проби по лявото крило, излезе сам срещу вратаря Антонио Лопеш и го прехвърли за 0:1.
Тук отборът на "Аякс" вече се виждаше на финала, но трябваше да изживее шокиращ край на първото полувреме.

В 44-ата минута Алекс Лаказет си изработи дузпа. Френският национал се вряза в наказателното поле, където беше покосен от 17-годишния Де Лигт. Главният съдия Шимон Марциняк от Полша веднага посочи „бялата точка“. Лаказет се нагърби с изпълнението и хладнокръвно изравни – 1:1. Буквално секунди преди почивката "Олимпик" стигна и до пълен обрат. Фекир проби отдясно, стигна почти до аутлинията и сервира топката на оставения непокрит Лаказет, който на метър от голлинията, отклони в мрежата за 2:1!  

През второто полувреме домакините се хвърлиха напред в търсене на нов попадения, но нападателите им се скъсаха да пропускат. В 65-ата минута Фекир изскочи в чиста позиция, но стреля високо над вратата.

После играч на "Аякс" уцели напречната греда. В 81-ата минута Рашид Гезал се разписа за 3:1.

В 84-ата минута дойде нова беда за гостите, които останаха с човек по-малко. Фиргефер повали Фекир пред наказателното поле и получи втори жълт, а след това и червен картон. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна