Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА с амбициозна мисия до Слънцето

Американската космическа агенция НАСА ще обяви плановете си за амбициозна мисия до Слънцето, предаде Би Би Си. "Соларната сонда плюс" трябва да бъде изстреляна през лятото на 2018-а и ще достигне орбита на шест и половина милиона километра от най-ярката звезда във вселената ни - по-близо от  всички космически апарати досега. 

Сондата ще е оборудвана със защитен щит от въглерод, който да устои на радиацията и температурата от около 1400 градуса по Целзий. Апаратът ще събира данни от короната на слънцето и учените са надяват те да им помогнат да разгадаят защо тя е с милиони градуси по-гореща от повърхността на звездата, обясни астрономът Джонатан Люнин.

НАСА се надява да разбере как се създава слънчевият вятър и как ние на планетата Земя живеем, обгърнати от вятър със заредени частици от слънцето. "Соларната сонда плюс" ще отиде точно в района, където тези частици се ускоряват от мощното магнитно поле на Слънцето.

НАСА вече е започнала изграждането на сондата, като са инсталирани ключови елементи като охладителната система.

Информацията, събрана по време на мисията, ще помогне за по-точни прогнози за космически събития, които се отразяват на магнитното поле на Земята и респективно на сателитните комуникации, сигурността на астронавтите и радиацията на самолетните полети.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна