Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Цонев: Ако докладът за отбраната се редактира, ще прикрие истинското състояние на армията

Чавдар Червенков: Да се говори за интегрирано развитие на сектор сигурност е крачка напред

| обновено на 31.05.17 в 18:06
Николай Цонев
Снимка: БГНЕС

Оттеглянето на доклада за отбраната е много сериозна крачка към непризнаване на истинското състояние на армията и нейните функции. Така смята бившият министър на отбраната Николай Цонев, председател на партия „Нова алтернатива“.

Президентът и служебното правителство имаха смелостта и доблестта да кажат истината за българската армия, тъй като през последните години тя е неглижирана, унижавана и, бих казал, даже унищожавана, каза той в интервю за предаването "12+3".

Ако докладът бъде редактиран, състоянието на българската армия ще бъде отново замазано и истината няма да бъде казана, посочи Цонев.

В оръжейните сделки винаги е имало разсрочено плащане и не знам какво ново се съобщава с това, изтъкна Цонев относно посочените след Консултативния съвет по национална сигурност при президента варианти за разсроченото плащане на военна техника.

Според бившия военен министър, задължително трябва да се обърне внимание и на Военно-въздушните сили, и на Сухопътните войски и това може да се случи паралелно, стига да има нормален мениджмънт в отбраната

Чавдар Червенков                                      БГНЕСЕкспертът по въпросите на отбраната и бивш ръководител на Военното разузнаване ген. Чавдар Червенков коментира:

Какво като са изтеглили доклада? Тежкото състояние на армията си остава. С този акт и хората, които имат отношение към армията, но не бяха чели доклада, ще го намерят и ще го прочетат.

Докладът не е писан от служебния министър Стефан Янев или от цялото правителство, той е писан от експерти на министерството, същите хора, които ще пишат и новия доклад и които ще трябва да си изкривят душата, допълни Червенков, според когото не е въпросът да се вторачваме в доклада, а в реалното състояние на сектор сигурност.

КСНС направи крачка напред и се надявам това да не остане само на книга, както се е случвало много пъти, подчерта той. Като положителен момент Червенков отчита това, че за първи път на такъв форум се говори за интегрирано развитие на сектор сигурност, за каквото експертите говорят от години.

В предаването "Нещо повече" акад. Стефан Воденичаров, съпредседател на Сдружение "Българска отбранителна индустрия", анализира темата може ли българският военно-промишлен комплекс да облекчи разходите за модернизация на армията: 

Мина времето, в което някои хора вдигаха рамене и казваха: "Това в момента нас не ни засяга", в един напрегнат и непредсказуем свят. Явно е, че моментът да се вземе решение за осигуряване на нашата национална сигурност, на нашата армия, вече е дошъл.

Воденичаров нарече закъснели модернизационните проекти за обновяване на въоръжението:

Специално за бронираните машини и за патрулните кораби нашата промишленост отдавна е готова да стане съучастник в изграждането на тези сили, разбира се с помощта на чужди фирми. 

Стефан Воденичаров прогнозира, че българските производители ще бъдат не подизпълнители, а съизпълнители:

Когато български изпълнители участват в тези програми, тези хора си плащат данъците в България. И с данъците, които се плащат от тези хора, се дават заплатите и парите за министерството. Колкото е по-голям процентът български изпълнители, 20% се връщат автоматично като данъци в българската държава.

Трите мнения чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна